Τετάρτη 10 Απριλίου 2013


Το πρόγραμμα ‘Δίκτυο Σχολείων Έρευνας’



Καθώς οι σχέσεις  μεταξύ εκπαιδευτικής πράξης, εκπαιδευτικής έρευνας και καινοτομίας στα σχολεία  απέχουν πολύ από το αλληλεπιδραστικό μοντέλο, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας του προγράμματος ‘Δίκτυο Σχολείων Έρευνας’, προκειμένου να φέρει σε επαφή πανεπιστημιακούς ερευνητές και εκπαιδευτικούς της πράξης με στόχο τη διεξαγωγή κοινών ερευνών που είναι χρήσιμες στους εκπαιδευτικούς. 


Σκοπός του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί  ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ σχολείων και πανεπιστημίου  ώστε η μεν ακαδημαϊκή έρευνα να αναπροσανατολιστεί  με βάση τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευτικών τα δε σχολεία να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την ερευνητική εμπειρία των πανεπιστημιακών οργανώνοντας  ερευνητικές κοινότητες  μάθησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δημιουργήσουν ερευνητικές ομάδες, εντός του σχολείου τους ή/και  σε συνεργασία με άλλα σχολεία, με την υποστήριξη των μελών του ΠΤΔΕ. Η εργασία στο πλαίσιο αυτών των ομάδων έχει αναδειχθεί ως ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος τρόπος συνεργατικής επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών ενώ παράλληλα συνδέει και αξιοποιεί τα ατομικά τους ενδιαφέροντα με την ανάπτυξη των σχολείων.
Η εναρκτήρια δράση του προγράμματος  είναι μια ενημερωτική ημερίδα, που θα διεξαχθεί το Σάββατο  20 Απριλίου στο Βόλο (μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ), στη διάρκεια της οποίας θα τεθούν οι προβληματισμοί και οι βάσεις για την περαιτέρω συνεργασία της ερευνητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο διάλογος για τη διαμόρφωση  μιας  κοινής ερευνητικής ατζέντας θα συνεχιστεί διαδικτυακά, προκειμένου να εντοπιστούν τα ερευνητικά θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τα σχολεία. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν ερευνητικές ομάδες από τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με  τα συγκεκριμένα θέματα και τους αντίστοιχους πανεπιστημιακούς. Κάθε μία από αυτές τις κοινές ομάδες θα  σχεδιάσει και θα υλοποιήσει την έρευνά της αξιοποιώντας τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας  τόσο για τη συνεργασία της ομάδας όσο και για τη διάχυση της δραστηριότητάς της στα σχολεία.
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ελπίζουμε στην ενεργό συμμετοχή σας στο εγχείρημα και σας καλούμε να ξεκινήσετε προσθέτοντας τα σχόλιά σας στις σύντομες περιγραφές  των θεμάτων που έχουν αναρτηθεί από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ή/και  στο σχετικό forum. Η έκφραση των απόψεων και των προβληματισμών σας θα βοηθήσει την αποτελεσματικότερη οργάνωση του ζωντανού διαλόγου που θα γίνει στην ημερίδα. Σας περιμένουμε το Σάββατο 20 Απριλίου στο Βόλο (παρακαλούμε μην παραλείψετε ναδηλώσετε τη συμμετοχή σας

Γιασεμή Σαραφίδου
Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επιστημονική Υπεύθυνη προγράμματος  ‘Δίκτυο Σχολείων Έρευνας’

2 σχόλια: